Mások ezeket rendelték
Dieter Brüll: Waldorf-iskola és a hármas tagozódás
" Életpályám majdnem minden Waldorf-iskolával összefüggő pozicióval összehozott. Mindegyikből tapasztalatot merítettem. Mindannyiszor rejtélyek, olykor felfedezések előtt álltam. Ezek idővel annal világos képévé álltak ösze, hogy mi az, ami a Waldorf- iskolából hiányzik, és egyre-másre kellemetlenségekhez vezetnek. Bármilyen különbőzőknek látszottak az okok és bármennyire is mindig embereken keresztül hatottak, akikből aztán bűnbakkot lehetett csinálni- a közös nevező az volt és maradt, hogy a korszerű pedagógia csak korszerű struktúrákban tud igazán kibontakozni. Az erre vonatkozó felsimeréseket valamelyest módszeresen rendezve a nyílvánosság számára hozzáférhetővé tenni életem vége felé egyre inkább igényemmé vált. " Dieter Brüll " Dieter Brüll könyve megkésve került az olvasókhoz, elsősorban azokhoz későn, akik már egy évtizede fáradoznak azon, hogy Waldorf-óvodáket, iskolákat, tanárképzőt működtessenek A kommunista diktatúra alól felszabadult kelet-közép-európai országok közül először Magyarországon jöttek létre Waldorf-intézmények - úgy, hogy nem volt tapasztalat, nem voltak képzett tanárok, hiányzott a pénz, és akkor még a közoktatási törvény se létezett, amely később- 1993-tól - lehetővé tette szabad iskolák alapítását. Ebben a vonatkozásban hasinló volt a helyzet Magyarországon, mint Németországbanaz első Waldorf-iskola alapításának idején. De lényeges különbség, hogy azóta Kelet-Közép- Európa országainak el kellett szenvedniük a rájuk kényszerített bolsevik rendszeret, aminek ellensúlyozására teremtette meg Rudolf Steiner a Waldorf-pedagógiát. ' A könyvet azonban nemcsak a Waédorf-iskola tanárainak , munkatársainak és az iskolához tartozó szülőknek ajánljuk. Tanulmányozása mindenki számára hasznos lehet, mindenki életképes gondolatokat meríthet belőle saját munkahelyi közösségének megformálására, strukturálását illetően.

Erdődi Burgonya Aloutte piros héjú- 5kg
Biodinamikus gazdálkodásból származó, Piros héjú, „B” tipusú burgonya. A konyhai felhasználás célja szerint három nagy csoportba osztják a burgonyafajtákat a gumók keményítőtartalma szerint. A keményítőtartalomtól függ, mennyire fő szét a krumpli, vagy mennyire marad lisztes, szemcsés. Ez utóbbiaknak a legmagasabb keményítőtartalmúak. „A” (salátának való), „B” (főznivaló) és „C” (sütnivaló) betűvel jelölik, illetve a keményítőtartalom-határértékek között álló fajtákat esetenként „A-B” és „B-C” jelöléssel különböztetik meg.

Biodinamikus Gála alma I.o 8kg
I.o biodinamikus alma . Méret: 6-7 cm. 1 láda = 8 kg A Biodinamikus gazdálkodás a legrégebbi ökológiai szemléletű gazdálkodási forma egyben a legfenntarthatóbb művelést is biztosítja minden éghajlaton. A biodinamikus gazdálkodási módszerről tudományosan kimutatták, hogy a legalkalmasabb a talaj termékenységének megőrzésére. Ez az alapja a magas értékű élelmiszer-előállítás lehetőségének. A megbízható Demeter védjeggyel a fogyasztók a legkövetkezetesebb ökológiai termelést a kapják. A biodinamikus gazda a gazdaságra mint önálló organizmusra tekint és azt az adott hely sajátos szükségletei szerint alakítja. A talaj-típusok, a talajélet, a növényi- és állati világ mind közvetlen módon kapcsolódik egymáshoz. Az ember a kozmikus- és földi kölcsönhatások mellett alakítja ezeket tevékenységével. A biodinamikus gazdálkodás jellegzetessége a speciális preparátumok használata. Ezek a preparátumok a gazdaságban az élet-folyamatokat kifejezetten támogatják, a növények jobb minőségben érnek be, és ez által ember és állat is a legmagasabb minőségu” táplálékot kaphatja. Olyan gyógynövények, mint a cickafark, gyermekláncfű, kamilla, csalán, tölgyfa-kéreg és a macskagyökér – amelyeket meghatározott módon dolgoznak fel – biztosítják, hogy az állati trágyából értékes komposzt képződjék. Utóbbiak használata, együtt a tehén-trágyából és kvarclisztből készült permetező preparátumokkal, bizonyíthatóan jelentősen növeli a talaj-termékenységet. Ez különösen a klímaváltozásra való tekintettel fontos, mert a humuszban nagy mennyiségű széndioxid kötődik meg, és ez a folyamat az üvegház-hatást ellensúlyozza. A biodinamikus preparátumokat általában a saját gazdaságban állítják elő, és finom adagolásban használják, mert hatásuk nem a felhasznált mennyiségen múlik, hanem inkább éterikus információjuk függvényében – a klasszikus homeopátia elvéhez hasonlóan. A növényeket érzékenyebbé teszik a kozmikus ritmusok iránt és így a csillagok hatása alatt fokozzák a növény-talaj kölcsönhatást. A növényi növekedést kiegyensúlyozottabbá teszik és elősegítik az érési folyamatokat. A gazdaság minden területén évi egyszer legalább használandó a biodinamikus humuszpreparátum és a kvarclisztpreparátum, a növények növekedési stádiumának megfelelően. Minden organikus tápanyagot – mint például a trágyát és a komposztot – biodinamikus komposztoltó-preparátumokkal kezelnek. Minden művelt területre preparátummal oltott gazdasági trágya, vagy – helyettesítésként – a komposztoltó preparátumokkal előállított trágyakovász szórandó ki. A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. vállalja Partnerei biodinamikus előírások szerinti gazdálkodásának ellenőrzését is a Demeter Internationallal kötött megállapodás alapján. Termelő: Kávássy László - Jánkmajtis

