A helyi és hazai gazdaság védelme
Alma vásárlásra buzdítunk, de nem az egyszempontú profit minél nagyobb eléréséért, hanem a termelés-elosztási láncba végbemenő folyamatok átlátásából származó tudatos tettért.
Miért vásárolj a waldorf iskolákban meghirdetett almából?
- Mert a gazdaság, melyből az alma származik, egy biodinamikus gazdaság, mely földművelési mód az egyetlen járható út az emberiség számára, ha a kimerült földeket élettel szeretné megtölteni, mely számára éltető, egészséges táplálékot tud nyújtani. A gazdát, Kávássy Lászlót és biodinamikus gazdaságát előző levelünkben már bemutattuk. De szeretettel ajánljuk figyelmedbe az Alkimisták c. filmet, mely a világ több pontján mutat meg biodinamikus gazdálkodókat, akik a földet, nem kevesebb, mint gyógyítják. A film megtekinthető a Vimeón.
Másik szempontunk, mely a waldorf mozgalomba meghírdetett vásárlás mellett voksol, a helyi/hazai gazdaság védelme. Miért is kell védeni a helyi gazdaságot?
A globális gazdaság, mely teljesen behálózza a világot és így otthonunkban is jelen van termékeivel, mára szinte az áttétes rákos beteg képét mutatja. Ha gyógyítani kívánjuk ezt a betegséget nehéz megtalálni azt ahol elkezdhetjük, hiszen a baj forrása a pénz kamatos kamat jellegéből fakadó, melyet a folyamatos profit növekedés kényszere is hajt, de emellett rögtön felsorakozik egy másik hatás is, mely a mezőgazdaságot érinti, a világot élelmiszerrel ellátni képes gazdasági ág hatékonyabbá tétele. Ezért az élelmiszertermelés és elosztásban olyan hatékonyságot növelő eszközöket kezdett el alkalmazni a gazdasági élet, mely kezdetben valódi hatékonyságot növeltek, pl. a gépek alkalmazásával a múlt században, mely könnyebbé, gyorsabbá tette a termelést, de mára a teljes irracionalitás felé haladt, pl a földek kizsigerelésével a vetőmagvak egyoldalúvá nemesítésével, vagy génmódosításával, az elosztási láncban az áruk hihetetlen nagy távolságokra mozgatásával. Minden tettnek meglett a maga ellenhatása is, mely az élelmiszer minőségében, a környezeti jelenségekben és a gazdasági élet torzulásában is megszülettek. Nem látja szemünk azokat a világ óceánjain járó tankereket- mert ha látnánk felkiáltanánk az értelmetlenséget észlelve-, melyek Kínából hozzák a fokhagymát, a Dél -Európából a primőr termékeket, vagy épp a chilei almát a multik polcaira, olyan termékeket melyek nálunk is kiváló minőségben megteremnek. Ott már csak egy terméket látunk, a futár csak egy csomagot hoz, de ezen áruk mozgatásából származó giga rendszerek veszteségeit ( az úton megromlott élelmiszert, az elégetett üzemanyagot és egyéb környezeti szennyezést, a munkájukkal kizsigerelt dolgozókat, a gazdáknál a minimálisra lenyomott felvásárlási árakat...) nem látjuk. Hatásaiban viszont elszenvedjük az élelmiszerek beltartalmi silányságában, a leromlott levegő, víz, föld minőségben, a zsebünkben maradt, illetve alig maradt bevételben... stb.
A hosszú ellátási láncokban gyakran találunk óriási szállítási távolságokat. 1 kg hagyma származhat a környékünkről, de jöhet Ausztráliából. 15 km helyett ez utóbbi 15000 km-t utazik. Ez lényegében 1000-szer több erőforrás felesleges elhasználását és az ebből származó környezetszennyezést is jelenti.
Minden messzi földről jött áru, a hasznot is elviszi városunkból, országunkból. Ha ez a pénz itt maradna, mert fegyelmezett figyelmünket minél több helyi élelmiszer vásárlására összpontosítanánk, akkor a helyi termelők megmaradnak, munkájuk után tisztes bevételhez jutnának, mások számára is munkahely teremtővé válhatnak, a gazdaságukba beáramló nagyobb jövedelem további fejlesztésekre adna lehetőséget. A vevők számára pedig biztosítanák a minőségi élelmiszert. Az élelmiszer biztonság alapja a közös értékeink védelme, egy sokkal szerteágazóbb figyelemmel, mint csak a saját pénztárcánk, saját időnk, saját kényelmünk szem előtt tartása.
Arra hívunk benneteket, hogy kezdjük el kiépíteni a helyi/hazai ellátási rendszereket és így teremtsünk egy sokkal kisebb környezeti hatással járó, a fiataloknak megélhetést és jövőt jelentő gazdasági rendszert.
Az, hogy a világ minden emberét el tudjuk látni táplálékkal, nem a gigantikus, egész világot behálózó rendszerek hatékonyság növelésével érhető el, hanem pont az ellenkezőjének a helyben termelt, előállított élelmiszerek használatával és így a helyi gazdaság megőrzésével. A gazdálkodást és a táplálkozást helyben kell végezni és koncentrikus körökben kifelé haladva biztosítani azok számára is az élelmiszert, akik nem termőföld környezetében élnek, vagy egyéb okokból nem terem vidékükön alapvető, vagy szükséges élelmiszer. A modern mezőgazdaság függővé tette az embereket, az élelmiszer behozataltól, és ezáltal a helyi élelmiszer termelés is leépült.
HA szeretnénk ezt a fenntarthatatlan rendszert meggyógyítani, akkor az egyik lehetőség, ha megkeressük és kiépítjük a helyi termelési és elosztási módszereket.
Az alábbi példán keresztül szeretnénk bemutatni, hogy milyen nagy potenciállal rendelkezik gazdasági értelemben az, ha elkezdjük átalakítani az egészséges élelmiszer termelési és fogyasztási láncot. Kialakítva annak a rendszerét, hogy az élelmiszerre fordított pénzünk a helyi gazdaságba áramoljon vissza.
Nyíregyháza egy megyeszékhely. 117.000 lelkes település. Évente nagyságrendileg 85 milliárd Ft körül költenek az itt élő emberek élelmiszerre.
Mivel itt is az jellemző, hogy a nagy láncok látják el az embereket zömében nem helyi élelmiszerrel, ezért ennek az összegnek a 90%-a kikerül a helyi gazdaságból. Ez nagyságrendileg 76 milliárd ft/ év.
Ez az arány jellemző szinte minden nagy és kisvárosra, de más a falvakra is. Ezek a számok azt is megmutatják, hogy ha kialakítjuk újra a helyi ellátási hálózatokat, akkor ilyen nagyságrendű források kerülhetnek vissza a helyi gazdaság körforgásába.
Erre teszünk most kísérletet az alma útjának a megszervezésével a Waldorf iskolákba. Egy újfajta gondolkodásmódot alkalmazunk, amivel egy környezettudatos gazdasági rendszert szeretnénk kialakítani. A konkrét termék vásárlási lehetőségével gyakorlattá formáljuk a szép elméletet. Ez a tett mint közös tettünk, jelentős helyi/ hazai piaci növekedést hoz a termelőnek, aki egyre jobban leválhat a felvásárlói, árat leszorító nyomásáról, miközben termékeinek értő, tudatos fogyasztókat talál. A fogyasztó aktivitásának fejében jelentősen olcsóbban jut így a termékhez, mintha azt a globális árufelvásárló kereskedelmi rendszerből vásárolná meg.
Nem titok az a tény, hogy a László almája 1.200 Ft-ért volt kapható a tavalyi évben bizonyos multik polcain, a korábban leírt folyamatok miatt. Mindez úgy, hogy a termelőnek fizetett ár alacsonyabb volt, mint a mi együttműködésünkben.
Azzal, hogy lerövidítjük a szereplők számát a termelőtől a fogyasztóig, illetve hogy megszervezzük a hatékony szállítást, ezzel sikerül úgy alacsonyan tartani az alma árát, hogy közben a termelő is megkapja azokat a bevételeket, amivel a jövő évi termési munkát garantálni tudja.
Reméljük segítettek ezek a gondolatok a mostani gazdasági helyzetről való gondolkodásról.
Bízunk benne, hogy a vásárlásotok így még értőbbé, tudatosabbá válik, és láthatóbbá annak tovább ágazó hatása.
Következő levelünkben az adományozásról fogunk szólni, annak a szellemi és kulturális életet támogató, éltető erejéről.
Tudjátok, minden egyes kg almából 15 Ft az általatok fenntartott Waldorf Intézményhez fog visszakerülni. De ennek szellemi hátteréről legközelebb.